Bahan-Bahannya:
6 bji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gm gula halus
100 gm tpg hong kong/blue key superfine...tpi aka guna tpg gandum biasa je
60 gm tpg jagung
50 gm air sejuk dr peti ais
1 sdt baking powder
2 sdm ovalet
75 gm butter (d cairkn)
UTK KRIM/TOPPING:
1 kotak cream cheese philadelphia..akak guna tatura cheese
1/2 tin susu manis..satu kn kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2
Utk HIASAN :
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkn)
Cara2 membuat:
masukkn semua bhn2 kecuali butter cair. putar.
putar dgn kelajuan sederhana sehingga pekat & putih. akhir sekali masukkn butter cair. putar lagi, sehingga sebati.
sedia kn acuan yg telah d alas kertas minyak.
bakar dlm oven dgn mengguna kn api atas n bawah selama 45 mins ke 1 jam, 150c or 160c
bila masak biarkn sejuk. bila dh sejuk belah kek mnjadi 2 bhgian.
sapukn krim cheese d atas separuh kek tdi, kemudian letak kn sebahagian lagi kek d atasnya.
sapukn lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
akhir sekali taburkn cheese kraf yg d parut tdi ke seluruh kek.
msok kn dlm peti ais dlm 1-2 jam. lepas tu bru potong n makan...
terima kasih myresipi n yg empunya rcp..
nyam..nyam..sedapnya..awat tak boh gambaq skali..
ReplyDelete1 kotak cheese tu yg bpe kg beratnxa.
ReplyDelete