Friday, October 19, 2012

Simpanan VS Pinjaman ASB

Contoh pengiraan untuk 5 Tahun

Assalamualaikum.... Aku saja buat post ni..
Bukan apa... bila aku p maybank ja... Orang yang dok kat kaunter tu asyik dok promote dkt aku soh buat pinjaman maybank n simpan dlm asb... nyaris2 dah nak terlekat.... Sekali kita pandang... mmg la banyak duit kita akan dpt selepas habis bayar tiap2 bulan atau setahun sekali.... 
Tetapi bila kita buat kira2 balik.... simpanan bulan lebih menguntungkan dan x payah nak pening kepala.... Jika kita buat pinjaman plk... apa yg kita dapat balik x la sebanyak yang kita sangkakan.... Pengiraan yang aku buat dekat atas tu... pinjaman untuk 5 tahun... sama ada korang paham ke tidak entah la... Tp pada pemahaman aku mcm tu lah.... 

Untuk kebaikan kita bersama... 

27 comments:

  1. Replies
    1. $$$ URGENT LOAN OFFER WITH LOW INTEREST RATE APPLY NOW $$$
      Do you need Loan to pay off your debt and start a new life? You have come to the right place were you can get FUNDED at a very low interest rate. Interested people/company should please contact us via email for more details.

      Full name:
      Date of birth (yyyy-mm-dd):
      Gender:
      Marital status:
      Amount Needed:
      Duration:
      Address:
      City:
      State/province:
      Zip/postal code:
      Country:
      Phone number:
      Monthly Income:
      Occupation:

      E-mail: shadiraaliuloancompany1@gmail.com

      Delete
  2. heheheheeh.... kekadang kita kabur...

    ReplyDelete
  3. betui tu..mmg lagi bagus simpan sendiri dr wat loan

    ReplyDelete
  4. Cerita Aku:
    Aku tidak mampu untuk menyimpan walau RM200 setiap bulan. Walau bagaimanapun aku telah menjual sebidang tanah di kampung dengan harga RM15,768. Jika aku masukkan duit tersebut dalam ASB, dalam jangkamasa 20 tahun nanti aku akan ada sebanyak RM65,058.00 (Andaian ASB bagi 7.75% setahun).
    Pilihan kedua, sekiranya aku membuat pinjaman ASB sebanyak RM200,000, aku diberitahu oleh pegawai bank, aku kena bayar RM1,314 sebulan atau RM15,768 setahun bersamaan dengan duit jualan tanah aku. Katanya lagi, tahun kedua nanti boleh gunakan duit dividen untuk bayar. Tak perlu keluar satu sen pun duit gaji. Dan masih ada lebihan dividen sikit-sikit. Bagus juga sebab aku memang tak mampu pun nak menyimpan. Aku risau takut kena bayar lebih. Katanya setakat 23 tahun kebelakangan ini, % dividen memang lebih tinggi dari % faedah yang kena bayar dan selalunya pinjaman ASB akan guna kaedah BLR-1.65%. Maknanya faedah jadi lebih rendah dari BLR. Jadi aku tak rasa terbeban pun sebab tahun-tahun berikutnya nanti aku boleh bayar pakai duit dividen aje. Katalah tiap tahun masih ada lebih lepas bayar hutang ASB, aku keluarkan semuanya, tak de la banyak tapi lepas la nak buat bayar road tax dan insurans kereta motor cabuk aku. Kalau aku bersabar (bukan pakai duit gaji aku pun sebenarnya), 20 tahun nanti aku akan ada RM200,000 berbanding kalau aku simpan je RM15,768 aku tadi terus dalam ASB.
    Moral of the story : Pinjaman ASB ni ada baik dan ada buruknya. Jika kita tersalah strategi, pinjaman ini boleh menjadi satu beban sukar ditanggung. Ramai orang dah menderita kerana salah strategi. Oleh itu, kena tahu berapa jumlah pinjaman yang harus dibuat serta tempoh bayar baliknya (paling penting) supaya kita dapat untung pada tiap2 tahun dan kita tak perlu tambah duit kita sendiri nanti dan pada akhirnya kalau umur panjang merasalah duit RM200,000 tu. Kalau umur tak panjang, katalah tahun depan aku meninggal dunia, at least keluarga aku dapat rasa RM200,000 tu tanpa perlu sambung bayar pun sebab pinjaman ASB dilindungi insurans.

    ReplyDelete
  5. kiraan dividen yg makcik tunjukkan di atas adalah x tepat sama skali..rujuk pengiraan untuk simpanan secara bulanan untuk ASB dari bank..atau jgn malas, cba google skit dan buat kajian..jgn main hentam ja klu x faham..sila rujuk cara pengiraan yang betul dari website ini..http://www.zulaeriazz.my/2012/12/pengiraan-dividen-asb-dengan-cara-yang.html

    ReplyDelete
  6. salah kira ni. jumlah keuntungan untuk 5 tahun klu pinjaman adalah dividen + pinjaman= 42000. dividen 8% setiap tahun. tp klu simpan sendiri purata dividen adalah lebih rendah disebabkan cik byr tiap2 bulan lebih kurang 7.2%.pinjaman lebih menguntungkan hanya jika cik xkeluarkan sebarang duit dari asb.

    ReplyDelete
  7. ntah ape2 la care ko kire ni ...g blajo balik ngn adik kat sekolah menengah

    ReplyDelete
  8. kira pon salah..hahaha

    ReplyDelete
  9. tk baik kutuk2 dlm blog org...apa2 pn sy sokong ASB simpan sendiri..

    ReplyDelete
  10. kayu la admin ni.x pdai kira

    ReplyDelete
  11. compounded dividen...

    ReplyDelete
  12. Kalo wat pinjaman ASB kira amik kira CCRIS...nanti nak beli umah sangkut padan muka...hahahahha

    ReplyDelete
  13. Setahu I.. kalau loan 30k utk 30 tahun.. akn dpt 30k tmasuk bonus.. tp die ni kira lain.. hello.. asb loan is not a personal loan ok..

    ReplyDelete
  14. Tak perlu byar balik lah asb loan ni.. asb loan ni bukn nyer personal loan pun.. kalau dah tak mampu nak teruskn, boleh stop anytime.. kalau nak kaya, jgn enjoy duit tu untuk at least 5 years.. biar bonus tu jd pokok n berbunga lagi.. as simple as that k.. hihi..

    ReplyDelete
  15. saya sokong asb load memng bagus,sy dh buat 55000 dlm jngka masa 10thun,dividen thunan sy dpt 4812.5, setiap thun,,untung...kalau sy xambik dividen tu,cukup 10thun simpanan sy akan jd 95000 mungkin lebih...

    ReplyDelete
  16. Boleh try refer kat blog ni:
    asbclub4u.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Dah try gak tgk blog ni. Informative gak.

    http://asbclub4u.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. apa pun, permainan asb ni..ialah compounding. Even kalau kita buat loan, pastu wdraw divden, smpai 20 tahun pun income kit byk tu,,,

    ReplyDelete
  19. Salah kira laaa .. nape lak pinjaman - 42000 nk kne tolak 34000? Tolak 4000 je aa interest bank patutnya, 30000 tu kan duit kita pinjam dn dpt ..

    So 42k-4k=38k .. betul kn?

    ReplyDelete
  20. kah3...ni matematik fail nih...

    ReplyDelete
  21. sian....salah konsep ni kak oi,,, salah kira tu...

    ReplyDelete
  22. kenapa nak tolak pulak lagi ngan jumlah bayaran tuh...kira kita simpan la jugak...dapat nye 42k jugak...sengal la jo jah..

    ReplyDelete
  23. kenapa nak tolak pulak lagi ngan jumlah bayaran tuh...kira kita simpan la jugak...dapat nye 42k jugak...sengal la jo jah..

    ReplyDelete
  24. Xpayah la nak hina admin sangat...aku sokong adik ni..betul ke x betul ke.. aku simpan 6 tahun dah cecah RM170,000 dalam akaun ASB aku hahaha...yg penting disiplin aku malas nak gaduh2...org nak ckp rugi ke apa ker yag penting RM170000 aku punya...:P jgn lupa simpan emas... g satu aku dah beli rumah...wlwpn gaji x besar mana tapi aku x suka tambah hutang...;)

    ReplyDelete
  25. Kalau namanya pelaburan, baik dgn cara simpan sendiri atau loan, sama sama untung. Bezanya, simpan sendiri kita guna duit sendiri, loan pula kita guna duit bank. Bayar balik pun guna duit bank (dividen & bonus) cover balik bayaran bulanan. Yang ruginya ialah, orang yang buang masa bertekak tapi tak buat apa apa..... simpan sendiri memang bagus, tapi jangan pula HANGAT HANGAT TAHI AYAM....

    ReplyDelete
  26. Are you looking for a business loan, personal loans, mortgages, car
    loans, student loans, debt consolidation loans, unsecured loans, risk
    capital, etc. ... You are in the right place
    Your loan solutions! I am a private lender who lends
    Individuals and businesses at a low interest rate and affordable
    Interest rate of 3%. Contact us by email: powerfinance7@gmail.com

    LOAN APPLICATION FORM
    **********************
    Your full name:
    Country/State:
    Loan Amount:
    Duration
    Phone:
    Monthly income:
    Occupation:

    Awaiting your swift response.
    May Allah bless you.
    IBRAHIM MUSA
    power Financial Service Pvt.
    Contact Us At :powerfinance7@gmail.com
    WhatsApp Number +919717357946

    ReplyDelete